یکی از جذابترین کارها برای اینکه خانهای تمیز و نو داشته باشید، رنگ کردن دیوارها و سقف است. رنگها ساختمانی انواع مختلفی دارند و رنگ روغنی یکی از محبوبترین آنها است. در این گزارش قصد داریم تا هر آن چیزی که باید درباره رنگ روغنی بدانید را به شما بگوییم، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم. همچنین مراحل نقاشی دیوار با رنگ روغن را مرور خواهیم کرد.
تفاوت رنگ روغنی با سایر رنگها
برای رنگ کردن ساختمان چندین نوع رنگ مختلف وجود دارد. رنگ روغن، رنگ آکریلیک و رنگ پلاستیک سه تا از رنگهای رایج برای رنگ آمیزی ساختمان هستند. انتخاب نوع رنگ به موارد مختلفی مانند کاربری ساختمان و بودجه بستگی دارد. رنگ روغن در انواع مات، نیمه براق و براق وجود دارد و به همین دلیل برای سلایق و کاربردهای مختلف مناسب خواهد بود. همچنین رنگ روغن برای درب و پنجره هم قابل استفاده است و آنها را در برابر زنگزدگی مقاومتر میکند.
از طرف دیگر بوی رنگ روغنی در مقایسه با رنگ پلاستیک و آکریلیک بیشتر است و خشک شدن آن هم به زمان بیشتری احتیاج دارد. در نهایت رنگ روغنی قابل شستوشو است؛ در حالی که رنگ پلاستیکی نسبت به آب مقاومت کمی دارد و در برابر رطوبت پوستهپوسته میشود.
انواع رنگ روغنی
رنگهای روغنی در نقاشی، رنگ کردن کاشی، رنگآمیزی آهن و رنگ کردن در و پنجره کاربرد دارند. در نتیجه برای رنگ آمیزی ساختمان انتخاب بسیار مناسبی هستند. این رنگها از روغنهای طبیعی مثل روغن بذر کتان یا آلکید مصنوعی تهیه میشوند و به طور کل در سه نوع براق، نیمه براق و مات تولید میشوند.
انتخاب رنگ مناسب برای دیوار و سقف
همانطور که اشاره کردیم رنگهای روغنی سه نوع دارند. علاوه بر آنکه سلیقه افراد در انتخاب نوع رنگ دخیل است، عوامل دیگری هم در این انتخاب تأثیرگذار هستند. برای مثال برای سطوحی که کاملاً صاف و هموار نیستند از رنگ مات استفاده میکنند؛ زیرا این رنگ با اینکه بوی برتری دارد، ناهمواری سطح را کمتر نشان میدهد. قیمت نقاشی ساختمان با این رنگ از رنگ براق کمتر است و اجرای آن کمی دشوارتر است.
از طرف دیگر رنگ روغنی براق پوششدهی بسیار بالایی دارد. در نتیجه میتوانید با استفاده از مقدار کمتری رنگ، سطح بیشتری را پوشش دهید. رنگ روغنی براق قابلیت شستوشوی بسیار بیشتری دارد و برای جاهایی که در معرض آب هستند مناسبتر است. از این رنگ برای درست کردن بتونه و رنگ کردن درب و پنجره استفاده میشود. رنگ براق نور را بازتاب میدهد و کوچکترین ناهمواری را در سطح نشان میدهد، به همین دلیل در رنگ آمیزی دیوار و سقف کاربرد ندارد.
مزایا و معایب استفاده از رنگ روغنی
برای اینکه بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید، باید با تمام مزایا و معایب رنگهای روغنی آشنا باشید. این رنگها نسبتاً قدیمی هستند، اما هنوز هم کاربرد بسیار زیادی دارند. مزایای زیر باعث میشود تا رنگ روغنی همچنان محبوبیت خود را حفظ کند:
- قابل شستوشو بودن
- ضد آب بودن
- پوششدهی بسیار بالا
- محافظت از سطوح فلزی در برابر زنگزدگی
در عین این مزایا معایب قابلتوجهی هم برای رنگهای روغنی وجود دارد که باید به آنها توجه کنید:
- اجرای سختتر نسبت به رنگ نیم پلاستیک، پلاستیک و آکریلیک
- بوی تند و بدی که تا مدتی ماندگار است
- دارای مواد مضر برای محیط زیست و انسان
شیوه نگهداری رنگ روغنی
مثل بسیاری از مواد دیگر رنگ روغن هم تاریخ انقضا دارد. پس توجه داشته باشید که پیش از اتمام تاریخ مصرف رنگ آن را استفاده کنید. علاوه بر آن نکات زیر را در نگهداری از رنگ روغن در نظر داشته باشید:
- از رنگهایی استفاده کنید که نشان استاندارد دارند
- پیش از شروع کار مقدار رنگ مورد نیاز را محاسبه کنید و سپس برای خرید اقدام کنید
- رنگ را در دمای بین ۳ تا ۳۵ درجه سانتیگراد نگهداری کنید و از یخ زدن آن جلوگیری کنید
- ظرف رنگ را از حرارت مستقیم و غیرمستقیم دور نگه دارید، زیرا احتمال آتش گرفتن آن وجود دارد
- اگر قرار است مقداری از رنگ را بعد از بار کردن جعبه نگه دارید درب آن را محکم کنید
رعایت این موارد باعث میشود تا در ایمنی کامل از رنگ روغن استفاده کنید.
طرز تهیه رنگ روغن برای دیوار
قبل از شروع پروژه باید رنگ را برای کار آماده کنید. روش آماده کردن رنگ روغنی با رنگ آکریلیک متفاوت است، در نتیجه اگر در گذشته با رنگ روغن کار نکردهاید، این کارها را برای آماده کردن رنگ انجام دهید.
برای اینکه رنگ شما راحت سطح را بپوشاند و سریعتر خشک شود، شما نیاز دارید تا رنگ روغنی را با تینر (حلال رنگ روغن) مخلوط کنید. برای این کار از نسبت ۱ به ۳ یا ۱ به ۴ استفاده کنید. بعد از آن میتوانید با ترکیب رنگهای مختلف تناژ رنگی مورد نظر خود را به دست بیاورید.
مراحل اجرای رنگ روغنی
زیرسازی
اگر دیوارها قدیمی هستند، آنها را بررسی کنید. در صورتی که مشکل بنیادی روی دیوارها وجود داشته باشد، ابتدا باید مشکل را برطرف کنید. گچکاریهای قدیمی که نمزده و زرد شدهاند، دوباره گچکاری کنید.
برای دیوارهایی که جدیدتر هستند کار سادهتری در پیش دارید. با این حال لازم است نقصهای دیوار را تا جای ممکن از بین ببرید. برای از بین بردن ترکها و فرورفتگیها از بتونه استفاده کنید و فرورفتگیها را پرکنید.
بعد از بتونهکاری برای از بین بردن برجستگیها و یکدست کردن سطح از سنباده استفاده کنید. ابتدا یک سنباده زبر مانند ۸۰ یا ۱۲۰ را انتخاب کنید. بعد از آنکه یک بار سنباده زدید به سراغ سنبادههای نرمتر بروید و کار را تمام کنید.
اجرای رنگ روغن
برای نقاشی دیوار ابتدا یک لایه آستر روی دیوار میزنیم. برای آستر زدن هم میتوانید از رنگ مخصوص آستری استفاده کنید و هم از رنگ اصلی برای اجرای آستر استفاده کنید. معمولاً دو لایه آستر باعث میشود تا یک سطح بسیار مناسب برای اجرای رنگ اصلی داشته باشید.
بعد از زدن هر لایه آستر حداقل ۲۴ ساعت صبر کنید تا کاملاً خشک شود. بعد از آن میتوانید رنگ اصلی را اجرا کنید و یک رنگ بینقص و زیبا داشته باشید.
انواع روشهای رنگآمیزی با رنگ روغنی
ابزارهای مختلفی برای اجرای رنگ روغنی در آپارتمان وجود دارد. شما میتوانید هرکدام از ابزار زیر را برای اجرای رنگ استفاده کنید:
- قلممو: قلمموها اندازهها و جنسهای مختلفی دارند و یکی از کاربردیترین وسایل برای نقاشی دیوار و سقف هستند.
- اسپری رنگ: استفاده از اسپری به کاربرد شما بستگی دارد و میتواند سرعت نقاشی را بسیار بیشتر کند.
- غلتک: اگر در استفاده از قلممو تجربه ندارید، کار کردن با غلتک راحتتر است و حتی افراد مبتدی هم میتوانند از آن استفاده کنند.
قیمت نقاشی دیوار
نقاشی کردن دیوار و سقف میتواند یک پروژه مفرح خانوادگی باشد. اما اگر به دنبال یک رنگ یکدست و حرفهای هستید، میتوانید کار را به کاردان بسپارید و از یک نقاش حرفهای کمک بگیرید. قیمت نقاشی ساختمان مثل قیمت کناف، بازسازی و تمام فعالیتهای ساختمانی به عوامل متعددی از جمله مصالح، متراژ و تخصص فرد اجرا کننده بستگی دارد.برای اینکه بهتر تصمیم بگیرید میتوانید یک بار مقدار رنگ و متریال مورد نیاز خود را تخمین بزنید و مقایسه کنید که هزینه رنگ کردن دیوار توسط خودتان و کمک گرفتن از یک نقاش حرفهای چقدر تفاوت دارد.